La ciutat de Grenoble ha acollit el 22 de maig una reunió de treball de l’OIDP amb representants de ciutats franceses i experts. La reunió forma part de les jornades preparatòries per a la XVIII Conferència OIDP i el seu contingut serà tractat durant l’esdeveniment de novembre.
L’alcalde de Grenoble, Éric Piolle, va iniciar la reunió explicant el compromís polític de Grenoble amb la democràcia directa i amb els mecanismes d’iniciativa ciutadana, que s’enfronten als límits del marc jurídic francès i a la pressió del seu govern nacional.
La reunió es va estructurar en quatre parts: primer els testimonis d’experiències extrangeres; després les perspectives de diferents estudiants universitaris sobre la iniciativa ciutadana a França; seguidament una presentació d’intercanvi d’experiències de diferents ciutats franceses; i finalment una reflexió conjunta sobre les questions i els mecanismes de desenvolupament d’aquestes experiències.
Les dues experiènceis internacionals presentades van ser la de Suïsa i la de Barcelona. El responsable de participació ciutadana de Barcelona, Fernando Pindado, va presentar el sistema de participació ciutadana de la seva ciutat. Aquest incorpora mecanismes d’iniciativa i votació ciutadanes, tot i que lamentablement aquesta última no ha sigut posada en pràctica a causa de la dinàmica partidista i les pressions derivades de diferents interessos econòmics. El director de l’Association des Communes Suisses, Reto Lindegger, va presentar el model suís d’iniciativa popular amb diferents exemples a nivell local. La iniciativa popular segueix sent un pilar fonamental de la democràcia suïsa tot i les crítiques sobre alguns subjectes de les últimes iniciatives.
El politòleg de la Science-Po Grenoble Raul Magni-Berton i l’estudiant de doctorat en dret públic de la Université Grenoble Alpes Camile Morio van parlar sobre el marc polític i jurídic de la iniciativa ciutadana a França. Sens dubte, hi ha una divergència d’opinó entre els ciutadans i els responsables polítics sobre la defensa d’aquests dispositius en la vida política francesa. A més, el marc jurídic i l’autonomia local francesa limiten fortament la possibilitat de desenvolupar aquest tipus de mecanismes.
Durant la tarda es van presentar i intercanviar les experiènceis de diferents ciutats entre els participants. Per exemple, Pascal Clouaire i Pierre-Loïc Chambon van presentar l’experiència de Grenoble. Els altres governs locals presents van ser les ciutats de Nanterre, Estrasbourg, Rennes, Lyon, Hazebrouck i la Métropole Alpes Grenoble. Les ciutats de Metz, París, Aubervilliers, Nancy i Plaine Commune no van poder assistir-hi, però també van enviar informació sobre les seves ciutats.
Finalment, els participants es van dividir en dos grups per reflexionar sobre les qüestions i les formes de desenvolupar aquest tipus de mecanismes democràtics a escala local a França. Els participants van reflexionar sobre les estratègies a seguir per divulgar el dispositiu de la iniciativa ciutadana i com defendre’l dins del debat polítc.
L’OIDP dóna les gràcies a la ciutat de Grenoble per organitzar aquesta reunió i invita a continuar aquest debat a totes les ciutats i institucions compromeses amb la democràcia local i participativa.
Aquí podeu trobar fotos de la reunió
Documents de la reunió preparatòria (en francès):
- Presentació de Fernando Pindado (Ciutat de Barcelona)
- Presentació de Reto Lindegger (Association des Communes Suisses)
- Presentació de Raul Magni-Berton: Democràcia directa i balanç del dispositiu de Grenoble (Sciences-Po Grenoble)
- Presentació de Camile Morio: Iniciativa ciutadana i democràcia directa. Marc jurídic.
- Presentació del dispositiu de Grenoble d'interpelació i votació ciutadana