Barcelona ha organitzat el passat 18 de juny l'esdeveniment "Consultes ciutadanes al món local. Democràcia sense intermediació". La jornada s'ha dut a terme al Laboratori d'Innovació Democràtica "Fabra i Coats" i ha constat de tres parts en les quals els ponents han compartit les seves experiènceis en relació amb consultes ciutadanes locals. La jornada forma part de les sessions preparatòries per a la Conferència OIDP 2018, de la qual Barcelona ostenta la presidència.
La jornada s'ha inaugurat amb la conferència "Democràcia Directa – Promeses i Reptes" a càrrec de Céline Colombo, científica i investigadora política de la Universitat de Zuric. Colombo ha exposat al públic, des d'una perspectiva acadèmica, els aspectes positius i negatius de la democràcia directa. A més, ha il·lustrat les seves explicacions amb l'exemple suís, un estat que des del 1848 utilitza aquesta eina democràtica. Entre d'altres, ha especificat que les iniciatives ciutadanes a Suïssa s'han incrementat des dels anys 90, especialment pel que fa a temes relacionats amb questions culturals.
La segona part de la jornada ha acollit una primera taula moderada pel periodista Ramon Suñé. En aquesta hi han participat l'ex regidor de San Francisco John Avalos; el director de l'àrea de democràcia local de Grenoble, Pierre-Loic Chambon; l'alcaldessa d'Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon; el regidor de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert de l'Ajuntament de Madrid, Pablo Soto; i la regidora de Participació i Districtes de l'Ajuntament de Barcelona, Gala Pin.
Els ponents han presentat les experiències de consultes ciutadanes impulsades pels governs locals de les seves ciutats. El primer en intervenir ha sigut Avalos, que ha explicat les diferents iniciatives ciutadanes que s'han impulsant a San Francisco els últims anys, com un pla d'atenció sanitària universal. En la mateixa línea, Soto ha explicat els canvis fets darrerament per l'Ajuntament de Madrid a l'àrea de democràcia participativa, exemplifiacant-ho amb iniciatives com "Decide Madrid", una plataforma online de participació ciutadana. Tanmateix, el regidor ha critcat les limitacions amb les quals la ciutat s'ha trobat a l'hora de prendre decisions de manera autònoma. Una situació similar a la descrita per Soto és la viscuda a Olesa de Montserrat, ja que Puimedon ha explicat els nombrosos obstacles que s'ha trobat per impulsar una consulta popular a la seva ciutat. Per altra banda, Chambon també ha subratllat les dificultats de Grenoble per implementar iniciatives de democràcia directa, en el seu cas degut al marc legal francés. Finalment, Pin ha exposat els intents frustrats de Barcelona per fer multiconsultes impulsades per iniciatives ciutadanes.
Per altra banda, la tercera part de la jornada ha constat d'una nova taula, aquest cop moderada pel secretari general de l'OIDP, Fernando Pindado. En ella hi han participat el membre de la iniciativa Krakow Against Olympics Alicja Beryt; el biòleg colombià Renzo García; l'activista d'Ecologistes en Acció Quim Pérez; i la doctor i científica social de la Universitat Humboldt de Berlín Ulrike Hamann. En aquesta última taula s'ha pogut contrastar com s'han desenvolupat les iniciatives ciutadanes de persones provinents de diferents parts del món. Concretament, s'hi han presentat casos provinents de Cracòvia, Cajamarca, Barcelona i Berlin, quatre ciutats que han impulsat consultes a través d'iniciatives ciutadanes amb diferents finalitats.
En aquest enllaç trobaràs alguns dels tweets més rellevants de la jornada. A més, si no hi vas poder assistir, a continuació trobaràs el vídeo íntegre: